Descobreix els peixos econòmics i saborosos que no coneix ningú (i que et sorprendran)
🪙 Un tresor del mar que molts passen per alt
En un moment en què el preu del peix pot ser un obstacle per portar una dieta sana i variada, existeixen alternatives igual de delicioses i molt més assequibles. Sovint, desconeixem espècies que no tenen tanta sortida comercial però que són autèntics tresors culinaris. Peixos econòmics i saborosos que es poden trobar fàcilment al nostre territori, especialment si comprem directament als barquers locals.
En aquest article et descobrim alguns d’aquests peixos infravalorats, amb exemples reals i consells per cuinar-los de manera senzilla però espectacular.
🐠 L’esparralló: sabor autèntic a preu imbatible
Un dels grans secrets del mar és l’esparralló, un peix que molts desconeixen pel seu nom, però que sorprèn per la seva qualitat. Actualment es pot trobar al mercat entre 2,50 i 3 euros el quilo, un preu gairebé impensable comparat amb altres espècies més comercials.
Tot i que no té el renom de la moixarra, molts afirmen que és encara més saborós, especialment si es cuina torrat a la graella amb un raig d’oli d’oliva. Una recepta senzilla, directa, i que en realça el gust natural.
Quan érem petits, l’espatlló no es venia; el pescàvem i ens el menjàvem. Ara, torna als mercats, i és moment de redescobrir-lo.
👉Descobreix com funciona la subhasta a la llotja de la Ràpita.
😋 Castanyoles (o peix ballesta): una delícia encara desconeguda
Un altre peix que sorprèn pel seu sabor i textura és la castanyola, també coneguda com a peix ballesta. Tot i que cada cop es comercialitza una mica més, encara és un gran desconegut per al públic general.
Prova a fer una castanyola fregida o amb suc, acompanyada d’una mica de pa. El resultat és espectacular. I el preu? Sense pelar, pot estar al voltant dels 3 euros; pelada, pot arribar als 6 euros el quilo, però val cada cèntim per la seva qualitat.
🌍 El valor del producte local i desconegut
Molts d’aquests peixos, com les castanyoles o els espatllons, no es troben fàcilment als grans supermercats. Es queden al territori, en mans de qui sap valorar-los. Comprar directament a les peixateries locals no només és una manera d’estalviar, sinó també de consumir productes frescos, de temporada i amb un impacte ambiental molt menor. També pots consultar els reptes actuals del sector pesquer català.
Redescobreix els sabors del mar sense buidar la butxaca.
Menjar peix bo i fresc no ha de ser car. A la costa del nostre territori hi ha moltes espècies poc comercials que ofereixen una qualitat excel·lent a preus molt competitius. És hora de tornar a confiar en el coneixement popular, en el producte de proximitat i en la cuina senzilla per redescobrir aquests peixos econòmics i saborosos que, fins ara, potser havies ignorat.